Pàgines

12 de des. 2013

TARDOR AL PRIORAT EN BICICLETA...

Porrera i barranc de les Sentius
23 de novembre de 2013: Falset - Prades
Com cada any a la tardor em reuneixo amb la gent del CEB. La proposta és realitzar una volta de 2 dies pel Priorat. Així doncs quedem a Falset, capital de comarca i punt de sortida de l'itinerari que han proposat 2 dels membres del centre. A les 9h ja estem a punt, esmorzats i amb les bosses ben lligades als portapaquets per enfilar direcció N cap a la font de Ferro i els masos del Manco i d'en Tardà, al costat mateix de la Pedra del Terme (601 m). Després d'una dura pujada final que ens obliga a posar el plat petit baixem cap a Porrera per una pista espatarrant i amb unes vistes excel.lents del barranc de les Sentius.
Arribant al coll de Marrades
Amb aquestes primeres pujades ja ens ha passat el fred, i el solet que ja ha tret el cap fa una estona per aquest cantó de la muntanya ens ajuda a escalfar-nos. Deu ni do quina rasca feia a Falset a primera hora. Sortim de Porrera pel GR-174 i girem a l'esquerra per remontar el barranc de les Comes, per alguna finca privada, fins al coll de Porrera o de Marrades, des d'on baixarem per la carretera fins a la Venta del Pubill. Abans però, disfrutarem uns minuts del paisatge tan extraordinari que ens ofereix el Priorat en aquesta época de l'any. La paleta d'ocres que tenim al devant nostre és ben difícil d'igualar amb pintures...

Pantà de Siurana
espadats de Siurana
Fem uns km per carretera en direcció a Cornudella del Montsant i agafem a la dreta la pista asfaltada que ens durà fins a la presa del pantà de Siurana. Les vistes del poble encinglellat són espectaculars des de baix. Atenció perquè ens haurem de descalçar per creuar la capçalera del riu Siurana, tot i que si fem equilibris pot ser que ho aconseguim sense mullar-nos es peus. Anem a buscar el camí que passa per dalt i girarem a la dreta fins a trobar la pista del molí de l'Esquirola que, a l'esquerra, recórre les cingleres que sustenten el poble, un centenar de metres més amunt. La pista ens porta fins la carretera de Siurana, que amb un percentatge de pendent força elevat ens ajudarà a superar les muralles rocoses. Arribem a Siurana i anem a fer una cervesa al refugi Ciriac Bonet, que res té a veure amb els vells temps en els què estava ple d'escaladors fent boulder per les seves parets. Ara hi trobem mostes d'art i una pint una mica "chic", però on podem disfrutar de les vistes que s'albiren des de la terrassa de pedra que hi ha al darrera. Foto de grup i tornem a pujar a les nostres montures per encara l'última pujada del dia, la que recórre la serra de la Gritella fins al coll del Vidrier, des d'on ja baixem i planegem fins a Prades, on ens espera el bungalow que hem reservat per fer nit. Com sempre la gent del càmping Prades ens ha fet una bona rebuda.

24 de novembre de 2013: Prades - Falset
Ens llevem amb una rasca considerable. Sortim de Prades pel GR-171. Els tolls són un policromat d'aigua gelada, el dia, però, es torna a despertar radiant. Combinant GR i carretera anem a parar al coll i al poblet d'Albarca, des d'on començarem l'ascenció al pla del Grau, porta i mirador impressionant del massís del Montsant. Després de gaudir de les capritxositats de la météo, formant una barreja de núvols, boires i llums, agafem el senderó que ens portarà al punt més altiu del massís, la Roca Corbatera (1.163 m), des d'on la panoràmica és extraordinària, amb uns 360ºC d'impressió visual i sensorial. Reculem pel senderó que ens deixa a una zona molt més ciclable i anem resseguint la Serra Major sempre per damunt dels 1000 m d'alçada. Arribem a l'entrada del barranc de la Grallera, per on baixarem fins a la Morera de Montsant. Hem perdut molt temps creuant aquest massís i ja estem ben bé a l'hora de dinar, així que aprofitem per fer un mos per refer-nos de l'esforç. En aquesta travessa de la serra del Monsant s'ha de caminar força si no es té un bon nivell tècnic damunt la bici, i les cames acaben passant factura a tants moviments inesperats fora dels pedals.

grup al cim de la Roca Corbatera
De la Morera baixem pel GR-171 fins al collet de l'Hort, on es creen dos grups. Un continuarà pel track que estava establert fins a la Vilella Baixa, el Lloar, Bellmunt de Priorat i Falset, i l'altre baixarà a Escaladei, la Vilella Alta, la Vilella Baixa, Gratallops i Falset. És força tard i amb un grup tan nombrós és molt complicat que tothom pugui seguir el ritme que es vol establir per aconseguir l'itinerari inicial. Jo em sumo a dirigir el segon grup. Així doncs baixem a Escaladei passant per la cartoixa, ben solitària a aquesta hora de la tarda, i amb unes vinyes que es mostren precioses amb els seus contrastos de colors ocre. Continuem cap al poble d'Escaladei i aquí anem a buscar el GR-174 que ens portarà damunt mateix de la Vilella Alta per la Punta de les Bassetes (493 m). Baixem al poble i agafem carretera ja fins a Falset, passant per la Vilella Baixa i Gratallops. Si es vol esquivar el tram de carretera entre la Vilella Alta i Gratallops, es pot anar des del Coll, damunt de la Vilella Alta, pel GR-174 fins a un encreuament on trobem indicada l'ermita de la Consolació, i on també es pot gaudir d'una bona visió del Priorat profund de Torroja del Priorat. De l'ermita de la Consolació baixem fins al poble de Gratallops i d'aquí a Falset per carretera. Aquest tram és el més pesat, tot i que hi ha molta baixada també puja de cara al final... 

Pla del Grau, Montsant
El segon grup arribem a Falset sobre les 17,15h, mentre que el primer grup, el què ha volgut seguir fidel al track ho fa una hora més tard i amb alguna remullada de peus. En total haurem realitzat uns 100 km i uns 3000 m des denivell +. Millor anar una mica preparat per aquest terreny que no perdona.
En definitiva ha estat un cap de setmana amb gent fantàstica, amb alguna cara nova i amb bon companyerisme per ser un grup tan nombrós. Una bona dutxa, un bon sopar i una bona dormida animen al més feble, je je...
Per acabar, un bon got de vi del Priorat i una bona abraçada. Merci companys pel bon rotllo... La tardor vinent més i millor!

creuant la Serra Major









paisatge de postal a la Vilella Alta

Salut
pep

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada