Pàgines

4 de gen. 2007

Cresta Balaitous

cap de setmana del 1 i 2 de juliol de 2006

croquis de l'itinerari realitzat

ENs hem reunit el León, Pep Hivern, Jordi i jo per realitzar el que possiblement sigui l'aresta més complicada del Pirineu: l'aresta de Balaitous o Costerillou. Amagada entre els pics dels diables i el cim del Balaitous trobem les agulles d'Ussel i la de costerillou amb passos obligats de V.
Comencem el dia amb els preparatius de rigor i enfilem el senderó que ens porta del embalse de la Sarra, on hem dormit, al embalse de Respomuso on trobem el refugi de Piedrafita, que aquest cop passarem de llarg per agafar direcció a la normal del Balaitous per la bretxa Latour. Abans però d'arribar a aquesta bretxa continuarem en direcció NE cap als peus de les agulles mencionades anteriorment. Deixarem algun tram amb neu sense complicacions i ens situarem als peus de la canal que es troba justament entre l'agulla d'Ussel (3020 m) i el final de l'aresta dels Diables. Deixarem també a mà esquerra l'espectacular aresta que formen els pics de Frondiellas (3070 m)


preparatius abans de sortir

embassament de Respomusso

pics de las Frondiellas (3070 m)

Comencem l'ascenció a la canaleta fins arribar, amb precaució, al collet que ens durà de ple a l'agulla d'Ussel (3020 m), primer cim del dia. D'aquí continuarem ara sempre a tota aresta, creuant a banda i banda fins a trobar senyals evidents del camí que ens conduirà a l'agulla de Costerillou. El cel però està amenaçador i just abans de començar l'escalada comencen a caure gotes fines i fredes com el gel. La tempesta està servida i l'únic que podem fer és trobar alguna repisa de roca on poder assegurar-nos i abrigar-nos bé fins que passi tot plegat. Els llampecs i trons sonen allà mateix i el soroll és esfereïdor, o acollonant com dirien alguns ... Per sort només ha durat 1 hora i mitja. Ara el terreny de baixada, el mateix per hem pujat, està però mullat, perill afegit al de la pròpia aresta, però que aconseguim sortejar amb sort. De totes maneres s'ens ha fet molt tard i toca caminar amb el frontal fins a la vora del refugi de Piedrafita on arribem als voltants de la 1 de la nit. Decebuts per no haver pogut completar el tomb que haviem previst però contents perquè no ens havia passat res continuem el senderó fins al cotxe. Altre cop serà.

l'afilada i espectacular aresta del Diables

escalant la canaleta d'inici

arribant a la canaleta

Jordi al cim de l'agulla d'Ussel. Al fons l'agulla costerillou (3049 m) i el Balaitous (3151 m)

León sortint de l'agulla d'Ussel (3020 m)

aguantant la tempesta

vivac espontàni a 3000 m d'alçada

salut
pep

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada