Pàgines

13 d’abr. 2022

RUTA MEGALÍTICA D'EYNE (Cerdanya Francesa)

vistes al massís del Carlit
Cerdanya francesa. Al costat d'una de les fortificacions del s.XVIII d'en Vauban, trobem la petita població d'Eyne. La boira matinera ens ha tret la son de les orelles i decidim fer un viatge en el passat, uns quants milers d'anys enrera. Deixem el vehicle a l'aparcament que hi ha al costat de la Maison de la Vallée, una raconada que ens pot inspirar una bona estona de lectura amb la biblioteca a l'aire lliure.
cista de lo Pou

Comencem la caminada al carrer del Carreter, on ja trobem les marques grogues que haurem de seguir durant el recorregut megalític. El cel ha quedat completament lliure de cotofluix però l'aire és fresquet i ens fa caminar amb les mans a les butxaques. Anem resseguint un camí de muntanya fins que arribem a la primera resta prehistòrica, el dolmen de lo Pou, tot i que en el cartell explicatiu fan referència a la Cista, que vindria a ser com una fossa on s'enterraven els ossos de diversos membres de la població. També s'hi han trobat restes de ceràmica.
dolmen dels Pascarets

Continuem per la pista enfangada que desemboca al camí de St Jaume provinent de la vall del Têt, al Conflent. Seguim ara cap a l'esquerra per enfilar-nos al dolmen dels Pascarets després de saludar un bon ramat de cavalls del Pirineu que tenien curiositat per la nostra olor. Les vistes des del dolmen són fantàstiques, des de la zona del Carlit, passant per la Tossa Plana i encerclant la vista cap a la Tossa d'Alp i el massís del Puigmal, amb el Cambre d'Ase omnipresent.

Anem a trobar el camí que ara continua cap a l'O i que ens mostra una paret que fa funció de contrafort del camí de l'época romana, fruit d'una bona obra d'enginyeria, i que segons diu la llegenda va ser un dels indrets per on Atil.la va creuar els Pirineus amb els seus elefants. Seguim avall fins a creuar el riu de la Coma d'Eyne per un pont d'orígen medieval, on encara es poden veure els contraforts que aguantaven el pont de fusta. Seguim una mica més endevant fins al pont de pedra megalític, que consta de 3 lloses enormes cobertes amb terra i on l'aigua s'hi escola per una petita obertura en pedra.

pont megalític
Tornem enrera i agafem el senderó que ens portarà fins la carretera per un bosc de bedoll i om preciós. A la carretera agafem cap a la dreta i anem a buscar el senderó que ens durà al menhir del Molí d'Eyne. Les vistes de la Cerdanya continuen essent supèrves, i la neu que encara queda als cims més alts rellueix i ens retorna la mirada pristina del blanc estrellat.

Continuem pel senderó fins a un conjunt de roques granítiques que contenen cavitats que, suposadament, es feien servir per a rituals. Ara ja sí que estem acabant la caminada pel senderó que ens devallarà directament a l'aparcament on tenim el vehicle. Una ruta molt recomanable per fer amb gent poc avessada a caminar i que es pot fer en unes 2h, tot badant amb el paisatge i les restes que ens han deixat els nostres avant-passats. 

   
contrafort romà




Powered by Wikiloc
Salut pep

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada