Pàgines

8 de març 2022

COMA DE MENERS I ESTANYS DE RANSOL (2.450 m)

El país dels Pirineus, segona sortida amb esquís de muntanya de la temporada i un dia radiant però amb vent gelat. Arribem a la vall de Ransol enmig d'una multitud gens normal. Al cap d'una estona ens adonem que hi ha una marxa, l'Andorra Skimo 10 on es donen una bona dosi de metres de desnivell i km a dojo. Ens van avançant participants amb dorsal i malles en forma de texà, tota una novetat de moda aquesta temporada en esquí de muntanya... 
Nosaltres ens concentrem en la nostra excursió i anem treient roba a mesura que el sol irradia força i el percentatge de les rampes enfilen graus de verticalitat. Anem superant la vall per la dreta del riu dels Meners fins arribar al peu de 2 canals molt pronunciades amb la neu dura com un ganivet. Les traces de la pujada als estanys de Ransol creuen el riu gelat i continuen per la vessant esquerra. Deixem la possibilitat d'ascenció al pic de l'Estany Mort que ens contempla des de la carena fronterera amb l'Ariège i decidim seguir les traces de pujada a la coma de Meners.
Trobem algun control de la marxa amb banderoles de colors que indiquen les zones de pas i "voltes Maria". Caram, tinc la sensació que estem dins un mapa gegant on hi ha la traça feta que només has de seguir. Arribem a la coma de Meners, on trobem els estanys de Ransol ben innivats, després d'unes 2 hores i mitja de pujada. El dia ha anat avançant i abandonem la idea d'intentar el pic de la Serrera, així que enmig d'un fort vent gelat anem a trobar l'inici d'una de les canals que ens portaran a la zona de les fonts dels Clots de la Llosa, en baixada.
La neu dura fa que la baixada es faci ràpida i busquem el sol que no ha tocat la neu de la canal en tot el dia. Mengem una mica i gaudim, sense vent, de la vista cap a l'E, contemplant la carena de Varilles i els pics de Ransol (2.732 m), el pic de la Coma de Varilles (2.756 m) i la tossa de Caraup (2.645 m), així com el pic de la Pala Alta (2.718 m) que ens queda cap al SE, majestuós amb la seva cara N ben blanca i enrocada.
Una bona matinal per exercir cos i ment, tot i que la neu està en constant transformació i no gaudim al 100 per 100 de la baixada.




Powered by Wikiloc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada