Una d'aquelles excursions al costat de casa que mai ens deixa indiferents. N'havíem sentit a parlar de la barraca del vi i la seva trista història durant la guerra civil. Per no anar-hi directament decidim fer una circular i pujar al puig de Vilafranca. Anirem seguint les marques blaves de ruta 3.
Sortim del cementiri de la Bisbal i agafem el camí de Sagraments que és asfaltat en el primer tram. Arribem al mas de can Rotllat on el camí es converteix en senderó i on trobem un pal indicador. Aquest tram de senderó és especialment bonic. Encara podem observar les marques de rodes de carro a la pedra. Com sempre ens vola la imaginació en aquests indrets... El puig de la Cova ens vigila durant aquest primer tram, altiu per sobre les carenes properes. També ens agrada la neteja que s'ha dut a terme per protegir els margallons que normalment queden sotarrats i envoltats de "malesa". Passem un parell de barraques de pedra, la primera en molt bon estat, la segona engolida pel bosc...
Continuem amunt resseguint la barrancada i vorejant els Alts de Freier, a la nostra dreta, fins a una cruïlla. Deixem el barranc que mena al mas de Bartomeu i agafem el senderó que continua per la dreta en pujada. Arribem als plans de la Costa després d'una altre tram força agradable de bosc. Som a dalt la carena envoltada de vegetació baixa. Les vistes comencem a ser bones per sobre la Bisbal i el Baix Penedès en general. Continuem per la pista fins a un indicador de fusta. Arribem al puig de Vilafranca en 10 minuts. Al cim trobem un llibre per signar i un pessebre. Des d'aquí dalt es pot gaudir d'una bona vista, però sobretot es pot albirar Vilafranca del Penedès, potser és per això que van posar aquest nom al puig.
Desfem el senderó fins a la pista, que continuarem cap a l'esquerra. Més avall trobarem un senderó que surt a la dreta i que ens porta a visitar una barraca de dos espais en runes. Tornem a la pista i anem devallant enmig de nívols humits i forta pendent fins que trobem un senderó a la dreta indicat amb color lila. Pugem fins a trobar la barraca del vi, a uns 250 m de la pista bosc endins.
Aquesta barraca consta de dos espais separats amb volta de canó i està totalment ensorrada. Al 1936 hi va tenir lloc un dels incidents més sagnants de la comarca, es van matar 6 propietaris del Vendrell i les masies de St Miquel, que s'hi havien refugiat fugint de les tropes republicanes. Les seves restes van ser trobades al fossar de la Bisbal.
Retornem a la pista i continuem avall fins arribar al fondo de la Costa i a la masia del mateix nom. Des d'aquí agafarem un senderó que ens portarà a la pista asfaltada de Freier que ja no deixarem fins arribar de nou al cementiri.
Una circular amb un alt component històric i un tramat de senderons i amagatalls que es feien servir fins no fa massa anys i que fan moure la imaginació enrera en el temps.
Puig de la Cova, 672 m |
masia de la Costa |
Powered by Wikiloc
Salut
pep
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada