Pàgines

18 de gen. 2017

CASTELLS DE LA MARCA - Alt Camp

castell de Selmella, al fons les
muntanyes de Prades
Feia molts anys que no tornava a passejar per aquestes contrades, tan llunyanes i tan properes alhora. Arribem al castell de Selmella en cotxe per pista forestal, on començarem la caminada. Abans, però, realitzem una visita a les restes del castell que data de principis del s.XI, essent propietat dels Alemany (senyors de Cervelló) fins al s.XVI i dels Armengol (barons de Rocafort de Queralt) fins al s. XIX. Aquest assentament ja era conegut a l'época dels Íbers, i les terres, en època dels Alemany, eren administrades pel monestir de Santes Creus.
castell de Vallespinosa
Continuem uns metres per la pista principal fins a una cruïlla, on agafarem el camí de l'esquerra que mena a un camp de cirerers, i on trobarem un corriol a l'esquerra amb una fita. Seguirem aquest corriol fins al coll de Valls. Les vistes del torrent de Collmagí, muntanyes de Prades i el massís del Cogulló/Comaverd són excepcionals. El dia és fred i força ventós però la llum d'hivern intensifica l'estat d'ànim, els colors i les emocions. 


corriol arribant a Vallespinosa
Del coll de Valls continuem pel GR-7 fins a Vallespinosa, un poblet de muntanya enclavat enmig del torrent de Comadevaques, on ens aturem a fer un mos i a visitar el castell. Les vistes de la muntanya de Montclar són especials. Quedem fascinats per la grandària del castell de Vallespinosa i de les parets que encara queden d'empeus. Aquest construcció del s.XI va pertànyer a Berenguer de Clariana, qui el va cedir al monestir de Santes Creus. Més tard, a principis del s.XVII fou assaltat i malmès pel bandoler Rocaguinarda. Passem també per l'ermita de Sta Maria que es troba en un estat deplorable. Gaudim de la porxada de l'església de St Jaume i creuem al poble fins al barranc de Comadevaques. Agafem direcció a Saburella però ben aviat ens decantarem cap a la dreta seguint les indicacions del mas de cal Coca fins al coll d'Agulles. Aquí el vent torna a bufar força però les vistes que tenim, tot i que l'indret no té massa forma de "coll" són espectaculars, endevinant inclús les muntanyes de Montserrat.
castell de Saburella
Des del coll agafem la pista que baixa a l'esquerra en direcció al castell de Saborella, datat del s.XIII i relacionat amb el castell veí de Selmella i la família dels Cervelló. També va passar a ser propietat del monestir de Santes Creus. Aquest és el castell que es conserva més bé de la zona.
Tornem al coll d'Agulles i planegem entre una forta ventada i ja amb rajos molt debilitats de sol fins a Selmella, on tenim el vehicle. Les vistes durant aquesta última part del recorregut són fantàstiques: la plana de l'Alt Camp, el Tarragonès, les muntanyes compreses entre el Montagut, l'Albà, el Montmell i Motferri, així com les llunyanes muntanyes de Vandellòs i Prades. Tot un espectacle paisatgístic de primer ordre. En un dia clar segurament que podrem albirar Mallorca.
  
plaça major a Vallespinosa
El Montclar des de Vallespinosa












Powered by Wikiloc


salut
pep

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada