Pàgines

1 de set. 2015

LA RUTA "REIAL": 3 MONESTIRS / 3 COMARQUES

Reial monestir de Santes Creus
Fa uns anys havia realitzat la ruta del Cister amb bicicleta de muntanya, seguint els triangles vermells característics que marquen el recorregut. Em faltava, doncs realitzar la mateixa ruta per asfalt, resseguint els tres monestirs de l'orde del Cister i les tres comarques on es troben enclavats (Alt Camp, Conca de Barberà i les Garrigues). La visita als 3 monestirs ja l'he realitzat en altres ocasions, així que em dedicaré senzillament a enllaçar-los... El títol del post fa referència al fet que als 3 monestirs cistercencs s'hi troben enterrats reis i reines catalanes com Jaume I, Pere el Gran, Jaume II o les reines Violant d'Hungria i Blanca d'Anjou, entre altres.
Reial Monestir de Poblet
Començava a Alcover en direcció a Vilaverd (aquest tram no m'agrada gens!!). Per arribar a Montblanc faig servir l'antic traçat de la carretera, que tot i que hi ha un tram de terra es pot passar perfectament amb els pneumàtics de carretera. Com sempre paro a contemplar la muralla i el pont romànic de la ciutat medieval per excel.lència de la Conca de Barberà. Continuo cap a l'Espluga i d'aquí pujo a Poblet per la ruta normal. Faig una parada a l'ombra a l'entrada del monestir. Tot i que no fa calor el cel amenaça xafogor intensa, però el sol no brilla amb intensitat i s'agraeix.
Reial monestir de Vallbona
de les Monges
Torno a l'Espluga per les Masies i vaig a buscar la carretera de Senan (658 m), el primer coll amb entitat de la ruta que separa les serres de Vilobí i el Tallat. Sembla que els núvols que ens emparaven fins al moment decideixen anar de vacances i el cel s'obre deixant un sol esmorteït però brillant que em comença a deixar rastres de suor a la cara. Arribo al coll i gaudeixo de la vista que hi ha cap a la Conca mentre baixo cap a Senan. Vorejo el poble per sota i continuo pujant i baixant fins als Omells de na Gaià, un poblet preciós enganxat a la carena de la muntanya. La carretera, sense trànsit gairebé, volteja el poble per la part superior i on s'arriba a un encreuament amb la carretera i 3 pistes. Agafem la que està asfaltada i indicada cap a Vallbona, que recorre la part mitja de la serra de les Monges fins arribar gairebé a la carretera LP-2335. Aquí giraré a l'esquerra encara per pista asfaltada fins al poble passant per Sta Llúcia, una ermiteta que hi ha a la riera de Maldanell.
"Estimaocells" de Vallbona
M'arribo a la plaça on hi ha la font i aprofito per fer fotos i omplir el bidó. La calor comença a sufocar i més val anar carregat d'aigua, tot i que el què ve més de gust és un bon "xampú" de taronja... Surto a buscar la carretera que a la dreta puja a Rocallaura i al Cap del Coll (700 m). La pujada no és forta però la calor sembla que afegeixi un bon % a les rampes que ja hi trobem. A la sortida de Vallbona trobem el desviador cap a Nalec, on hi ha una parada amb els "Estimaocells", una molt bona pensada...!! Arribo al coll on hi ha la cruïlla que porta al santuari del Tallat. Segueixo en direcció a Solivella, on arribo després d'una ràpida baixada. A Solivella agafo la carretera de Sarral a l'esquerra, i arribat a un collet giro a la dreta per la pista asfaltada que porta a Pira i Barberà de la conca.
Montblanc
Són vora les 13:30h i la calor i la gana ja fa estona que em van temptejant. Decideixo fer el tercer coll del dia, el coll Roig (540 m) i baixar a Cabra del Camp, on per sorpresa em trobo amb els bars tancats. Em veig obligat a arribar al Pla de Sta Maria, on per sorpresa enganxo el mercat setmanal. Compro 2 plàtans i un préssec. La intenció és arribar a Santes Creus i menjar alguna cosa més sòlida. La fruita em senta de conya. Agafo direcció al Pont d'Armentera, aquesta immensa recta que sembla que no s'acabi mai avui se'm fa curta, deuen els sucres de la fruita... Al Pont giro a la dreta i arribo a Santes Creus en 10 minuts amb una fam considerable. 
Reial monestir de Poblet
Faig parada de 30 minuts al bar del Mig, amb un tracte excel.lent per part de la Marta i el Pau. A les 15h carrego bidó i continuo cap a Vilarodona, des d'on decideixo anar cap Alió i Valls pel lateral de la carretera (faré molta més via que passant per Bràfim i Nulles). L'últim tram, de Valls A Alcover, sempre es fa llarg i calurós, però amb bona marxeta arribo a casa sobre les 15:45h. 
Els Omells de na Gaià
Bona, bonica i llarga volta amb bicicleta, que tanca el cercle del Cister, farcit d'història es miri per on es miri i envoltat d'un paisatge mediterrani excel.lent, tot i que l'estiu no és la millor época de l'any per gaudir-lo plenament. Segurament la primavera ens doni uns tons més verdosos i un blau més brillant, a part de trobar les fonts més plenes d'aigua, ja que la gran majoria baixaven seques per desgràcia.
Salut
pep

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada