Pàgines

18 de set. 2012

AIGÜETA DE LA BALL: RUTA DELS IBONS

Ibón de la Ribereta, al fons les
Maladetes
Vaig estar 4 dies per la vall de Benasque, al quarter general d'operacions d'Anciles. Feia dos anys, concretament l'1 de gener de 2010, havia intentat endinssar-me en aquesta vall que es troba a l'esquerra de l'AIgüeta de Grist, però la qüantitat de neu i gel em van fer tirar enrera. Aquest cop tenia ganes de fer alguna ascenció, però la Tura ja no està per aquestes "artimañas", així que  vaig decidir de continuar el què havia començat feia gairebé 2 anys.
La ruta comença a Eriste (Grist), a la plaça de l'església. D'aquí hem d'agafar el carrer que continua recte amunt fins que girarem a l'esquerra, on ja trobarem un pal de fusta que ens indica "refugio Àngel Orús" i "pont de Tramarius". Començarem per un camí-sender fantàstic que ens fa guanyar alçada poc a poc per entre camps de pasturatge, fins que arribem a una pista on trobem una pedra en la què hi ha escrit "Aigüeta de la Vall". A partir d'aquí comencem ja a pujar sense descans. Anirem trobant marques de color verd fins que enllaçarem amb el PR que va de Sahún a Barbarisa, just enmig d'una morrena de pedres. Continuarem ara les marques de PR (grogues i blanques) cap a la dreta fins arribar a una zona més planera, coneguda com a "Tosalet de Tiro", a 1565 m. 
Eriste (Grist)
A partir d'aquí comença "la Ball" i ens endinsem en un món gairebé només transitat pels pastors d'Eriste. Arribarem a un pont de fusta, aquí podem aprofitar per agafar aigua. El sender continua sempre en pujada fins a una primera cabana, que ens pot servir d'aixopluc. Més endevant i salvant novament un desnivell considerable arribem a la "Pleta de la Ball", un indret d'aiguamolls que s'asseca a l'estiu, però que ens dóna la benvinguda a un món completament pririnenc i d'alta muntanya. Devant nostre s'alça els pics de Bagüeña (2866 i 2946 m), el coll de la Ribereta (2538 m) i el Tossal de las Lleras de Cecília (2713 m). 
Fa un dia magnífic que contrasta amb les fortes ventades dels últims dos dies. Continuem amunt ara ja sota un sol de justícia fins arribar a un tram més encanyonat, que ens portarà directament al primer ibón: el de la Ribereta. Hem realitzat ja uns 1250 m de desnivell i bé val una paradeta per menjar i disfrutar de la situació i les vistes. Al fons, cap a l'E, ens queden les Maladetes, amb l'Aneto i el Maldito ben visibles, i rodejant-nos tenim els pics de Bagüeña, el Tosal del Bocs (2731 m), les tuques de Cambra (2630 m) i els pics de Sierco (2524 m). Realment un privilegi poder estar aquí completament sol, i pensar que a les altres valls sempre hi ha gent. D'aquí anem a buscar en lleuger descens la cabana de Pardines, molt ben restaurada i equipada per fer-hi nit, des d'on tornem a pujar fins als ibons de Pardines, Chuncos i Patri, des d'on començarem a baixar per la morrena dels pics de Sierco fins a un quart ibon, el de Peña Solana. D'aquí anirem buscant la millor baixada per entre el bosc, de nou fins a l'Aigüeta de la Ball, des d'on ja tornarem a resseguir el PR fins a Eriste.
És una excrusió preciosa, però hem d'anar una mica entrenats, ja que són 20 km  per senders d'alta muntanya amb un desnivell de gairebé 1400 m.
 
ibón de Patri. Al fons per l'esquerra: pics de Bagüeña (2946m),
pics d'Eriste (3053 m), tuca de Llantia (2937 m) i tucón Redondo

ibón de Chuncos. A l'esquerra pic de Sierco, tuca de Cambra
i Tossal del Bocs
                                     
ibón de Pardines, al darrera tossal del Bocs i tossal
de les Lleras de Cecília

ibón de Peña Solana


Salut
pep

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada