Pàgines

18 de març 2010

ERMITA DE LA PERTUSA


panoràmica ermita Pertusa, pantà de Canelles i congost Montrebei

Dimecres matí, ens trobem amb en Paco Tortosa a les portes del Montsec i decidim fer una visita a la fantàstica ermita de la Pertusa. Ens arribem a Corçà i continuem pel camí asfaltat (GR 1) fins arribar a una esplanada. Des d'aquí hi ha l'accès a la part S del congost de Montrebei, on s'hi arriba en 2 hores de caminar per senderó.
Nosaltres avui volem visitar l'ermita de la Pertusa, que ja prou l'hem vista en fotos. És una excurssió de 15 minuts no apte pels que ténen vertigen, deu ni do amb el tallat que hi ha a ambdues bandes. L'espectacle està assegurat, només ho heu de comprovar ... al devant mateix tenim l'entrada al congost de Montrebei i a l'altre l'embassament de Canelles. Impressionant vista d'ocell i grandesa.
Us deixo amb una breu explicació de l'origen de l'ermita:

L'ermita de la Mare de Déu de la Pertusa és una ermita romànica documentada al 1162 amb el nom de Petrapertusa, està formada per una sola nau amb absis i coberta exterior de llosa, ubicada en forma canònica. La porta d'accés es a la banda nord, ja que a la sud hi ha el penyasegat. A la façana oest hi ha una altra porta ara cegada i que potser comunicava amb alguna construcció contigua. Fou la capella del castell de sant Llorenç, ubicat al Montsec d'Ares i del qual es conserva una torre. La seva funció era de vigilància per barrra el pas a la vall d'Àger i controlar el congost de Montrebei. Posteriorment va esdevenir església parroquial de Corçà. Actualment té la categoria d'ermita i es celebra un aplec a començaments d'estiu. Més avall hi ha restes d'una esglesiola anterior.



entrada congost de Montrebei ----- ermita de la mare de Déu de la Pertusa (foto: Paco Tortosa)

salut
pep

2 comentaris:

  1. Fa dies que llegeixo el teu blog...pero ha sigut avui que m'hi he entrtingut i m'ho he llegit quasi be tot...et donc la meva enhorabona. M'has fet viatjar desde el sofa de casa, gracies.
    Com dius....SALUT!!!

    ResponElimina
  2. Bones, anònim. Gràcies a la gent com tu que feu que el bloc tingui vida ... Salut!
    pep

    ResponElimina