Pàgines

30 de març 2010

CASTELL DE L'ALBIOL


Diumenge 14 de març, aprofitem el solet que fa per pujar a l'Albiol. Deixem al cotxe a l'entrada del camí de Montral però està massa gelat per poder caminar-hi, així que decidim de pujar a fer una visita al castell (15 minutets a peu), que ha estat netejat i envoltat d'una valla de fusta i un senderó. Fa goig realment, l'últim cop que hi vaig pujar estava molt deixat i feia una pena terrible. Ja era hora que una cosa així la cuidessin perquè la gent la pugui disfrutar. Us deixo amb una mica d'història del castell:

El Castell de l'Albiol és un antic castell situat al poble de l'Albiol, a un turó a uns 866,5 metres d'alçada. Es troba en ruïnes. Era de grans proporcions i en resten parts de la muralla amb algunes torres mig aterrades, i les edificacions centrals. En alguns trams de les parets encara es veuen rengles d'una forma de construcció anomenada opus spicatum. Des el cim es pot contemplar una esplèndida panoràmica.
El 1158 el lloc fou cedit pel comte Ramón Berenguer IV a Joan de Martorell, amb l'encàrrec de repoblar-lo i fortificar-lo. Martorell va cedir els seus drets a l'arquebisbe de Tarragona el 1164 i el bisbe Hug de Cervelló el va cedir a Guerau d'Avinyó que va agafar el nom de Guerau de l'Albiol. El castell fou construït o restaurat el mateix 1164, segurament al lloc d'una fortificació sarraïna bastida sobre una torre d'observació romana. A la Guerra dels Segadors es va ordenar pels castellans la seva demolició, que van fer els selvatans, i només se'n conserva una petita part.


Val moltissim la pena arribar-s'hi en un dia clar i assolellat ja que des del castell mateix podem divisar tota la costa tarragonina, la part més meridional de les muntanyes de Prades, amb la serra del Pou en 1º terme i els Motllats al darrera, la vall de Albiol que baixa cap a Alcover, les muntanyes de Montserrat a l'E darrera de la serra del Montagut, el Montmell, inclús la Mola de Colldejou i la serra de Llaberia. Magnífic espectacle al qual us animo.

Salut
pep

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada