Pàgines

9 de nov. 2015

TARDOR A LA CONCA DE BARBERÀ

pedalant entre vinyes
Al igual que el paisatge tardorenc de l'Alt Camp a la comarca veïna de la Conca de Barberà les vinyes encara estan més engalanades amb els colors ocre d'aquesta época de l'any. Així que agafem les bicicletes i comencem a fer una ruta per aquestes sortint des de l'Epluga de Francolí. Sortim de l'hostal el Senglar i agafem direcció a Poblet pel carril bici que puja pel costat de la carretera. Ben aviat, però, trobem el cartell que ens indica la direcció del castell de Milmanda. Aquest castell té el seu orígen al s.XII i més tard va servir com a granja als monjos de Poblet, mai va tenir un caire defensiu si no més aviat de castell-palau. Aquesta part de la Conca gaudeix de dos dels castells més ben conservats i espectaculars de la comarca, i la ruta coincideix amb aquests ja que estan envoltats d'algunes de les vinyes més espectaculars.
ermita dels Torrents
Vimbodí
El paisatge i la llum són tan potents que abans del km 5 ja hem parat unes 10 vegades a plasmar el paisatge en fotografia. Els colors ataronjats i groguencs ens mostren la vinya com si fos una paleta de colors vius, llampants i que ens deixen bocabadats. És pràcticament impossible que les fotografies ens mostrin realment el què veiem amb els ulls. La temperatura és cada cop més bona i acabem amb pantalons curts. Parem una estoneta al castell de Milmanda on podem realitzar la visita. Les bodegues Torres semblen tenir el monopoli de la major part de les vinyes per on passem. 
Continuem cap a Vimbodí pel camí senyalitzat passant i fent parada a l'ermita dels Torrents, on estan de celebració i de fons fan sonar l'armònium. Amb aquesta cantarella arribem a Vimbodí. Després d'una breu passejada pels seus carrers, molt més frescos que la vinya que recorrem, fem una aturada per comprar uns entrepans. A partir d'aquí no trobarem més llocs per comprar menjar. Deixem el poble enrera i agafem direcció al castell de Riudabella, primer per carretera i després per camí forestal. La llum del dia ens acompanya en tot moment com si fes temps que no veiguessim un paisatge igual. Passem per un parell de masos que ens enamoren i anem fent parades fotogràfiques obligades.
castell de Riudabella
El castell de Riudabella va ser bastit com a granja pels monjos de Poblet damunt una antiga vil.la romana durant el s.XIII. Després de la Desamortització de Mendizábal va ser reconstruït pels seus nous propietaris. Després d'aturar-nos una bona estona a gaudir del paisatge espectacular en el què ens trobem, continuem pel camí que du de nou a Vimbodí i Poblet. Al cap d'unes vinyes, però, decidim fer via pel recte i anar a trobar la font de Nerola i l'entrada de la vall de Castellfollit.
Després de gaudir de la fresca de la font de Nerola, completament seca, continuem pujant per la pista asfaltada de la vall de Castellfollit fins arribar al xalet forestal, on aprofitarem per fer un mos. El paisatge que tenim al davant no té res a veure amb al què hem vist fins ara. Som al bell mig d'una vall de pedra granítica i un verd intens regada per un rierol que sempre baixa. Aquesta frescor ens obliga a posar-nos la jaqueta de baixada. Tornem enrera fins l'entrada de la vall i agafem la carretera en direcció a Poblet. Abans d'arribar-hi, però, ens aturem unes quantes vegades per continuar retratant el paisatge, no fos cas que se'ns escapés de les retines...
Arribem al monestir de Poblet, un indret encisador amb una llum especial, almenys avui. Aprofitem que encara no es fa fosc per pujar a la font de l'Abat Siscar i contemplar les vinyes que envolten el monestir. Girem cua i parem a l'hostal Fonoll per fer un beure. La llum ja comença a donar pas al començament del crepúscle i ens afanyem a tirar avall fins a l'Espluga, després, però, de captar les últimes llums del dia. Quin espectacle veure la posta de sol darrera les vinyes que envolten el monestir de Poblet, i quedar submergits per tant de color i bellesa. Impagable!!!

entrada al castell de Milmanda










vall de Castellfollit
Font de Nerola

 monestir de Poblet










Salut
pep

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada