Pàgines

30 de gen. 2024

CINGLES DE BERTÍ I ST PERE DE VALLDANEU

Primera sortida de l'any amb la gent de l'AEM, aquest cop pel centre de Catalunya, concretament a la zona de St Martí de Centelles. Comencem la caminada a l'estació de tren on trobarem lloc per aparcar i on seguirem les marques de GR.5 en direcció N fins a l'entrada del torrent d'en Vila (pal indicador). El matí està força enboirat i la humitat és intensa. Agafem direcció al dolmen del Duc seguint marques vermelles i verdes. Seguim un camí que es va trencant en diferents senderons que pugen amb ganes cap al grau del Cerdà. Passem pel costat de la cova del Ponsic, possible amagatall de Maquis. Anirem remuntant pel grau empedrat que ens durà en forta pujada fins al pla de la Garga, passant per la font de Cerdà. Aquest tram de senderó ens anima l'esperit, i l'arribada al pla es converteix en un altre món, tan geogràfic com meteorològic, ja que la temperatura comença a pujar mica en mica i la boira va deixant pas als primers rajos de sol.
Dolmen del Duc (l'Abella)
Caminem ara ja per pla resseguint la part superior dels cingles del Cerdà. Passarem per una bona pila de vies d'escalada fins que arribem al pla de st Miquel, des d'on la vista cap al Montseny és enorme. Trobem aquí indicadors del camí de Bertí, que seguirem ja fins arribar a la zona de la Trona. Deixarem enrera el nucli de cases que acompanyen st Miquel Sesperxes i pararem a esmorzar alguna cosa al mirador del Presseguer, des d'on s'albira el cim del Matagalls mig enfarinat. Continuarem sempre recorrent la part més altiva de les cingleres de Bertí. Anirem trobant miradors sobre el congost d'Aiguafreda des d'on tenim unes vistes espectaculars dels capricis geològics de les cingleres.
St Pere de Valldaneu
El sol ja fa estona que ha sortit i les jaquetes ja van balderes a l'exterior de les motxilles, dringant el pas que ens mena cap a la Trona, un mirador altiu situat damunt del congost i de la serra de Castellar, sobre la població de Tagamanent. Des de fa estona que també s pot albirar el pla de la Calma i el turó de Tagamanent amb la silueta de sta Maria al seu punt més altiu. Tornem al senderó marcat amb un pal indicador de "camí de Bertí" i comencem a devallar pel grau de la Trona, un sender empedrat espectacular que revira entre roures i pins fins a deixar-nos al fons del torrent de Valldaneu, on trobarem el GR.5, i que no deixarem ja fins al final de la ruta. Primer, però, farem una aturada a l'ermita romànica de st Pere de Valldaneu, restaurada en una part del seu absis. Aquesta ermita és coneguda des del 898 com a "Villa Danielis", d'aquí en derivarà al s. XI el seu nom actual. Acabarem la caminada de nou a l'estació de tren de l'Abella (St Martí de Centelles), on recomano fer un beure al bar del seu interior, ja que trobarem informació detallada sobre la zona i on es respira ambient de refugi de muntanya.

Cingles del Cerdà


grau de la Trona


Cingles de Bertí

Powered by Wikiloc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada