Pàgines

7 de juny 2022

BARRACA DEL VI I MAS DE LA COSTA

Repeteixo excursió amb la gent de la Cumprativa de Llorenç fins la barraca del vi. Aquest cop, però, no surto de la Bisbal sinó de Llorenç del Penedès. Sortim i arribem a les escoles. Agafem el camí asfaltat de cal Figueres fins a una bifurcació. Són les 8 del matí i ja fa una calor que deu ni dó, sort que l'airet és fresquet. Continuem pel camí de terra en direcció a cal Figueres i el Papiolet. Creuem el barranc de cal Figueres i remuntem una rasa a mà dreta, plena d'herbes. Són caminals antics que s'han deixat perdre i on les paparres han instalat el seu viver d'estiu...
Anem a petar a la depuradora de Torregassa. Creuem la carretera i recorrem el perímetre d'el Papagai fins a l'alçada del mas de les Gralles. Aquí ja agafem a mà dreta el camí de la Costa, que sempre en direcció N ens durà al mas de la Costa. Aquest mas de mides força notables gaudia d'una bona era de batre i de d'espai suficient per mantenir menjar, bestiar i fusta que treien dels boscos propers. És un dels masos amb entitat d'aquesta banda de la serra del Montmell.
Continuem, ara ja per zona arbrada, pel fondo del torrent. Aquest camí ens portaria de ple a un altre dels masos amb entitat de les muntanyes del Montmell, mas Bartomeu, que deixem per a una altra ocasió. Arribem a una cruilla on trobem un dipòsit oxidat. Deixem el camí de mas Bartomeu que continua direcció N i agafem el camí que surt a mà esquerra. En uns 300 metres trobarem una fita gegant i marques liles en una alzina.
A mà esquerra arranca el senderó en pujada que ens durà de dret a la barraca del vi en uns 250 m. Aquesta barraca té la particularitat de ser construida com les ermites romàniques: el sostre s'aguantava amb voltes de mig punt enlloc de la tàpia característica de les barraques de pedra seca. Al seu interior trobem 2 estances separades per una arcada. També hi havia lloc per a una petita cuina i una llar de foc en una de les cantonades interiors. Segons sembla, la teulada es va enfonsar mentre s'intentava la seva reconstrucció.
Després de les, sempre interessants, aportacions històriques de Marta Coll sobre aquest indret i els fets històrics que hi van succeïr (6 propietaris de dretes de diferents poblacions del Baix Penedès van morir en mans de gent republicana durant la guerra civil), desfem els nostres passos fins al mas de la Costa. Ara voregem el mas per la part de dalt i agafem el camí del Corralot fins al Papagai. Recorrem els carrers laberíntics de l'urbanització fins a trobar l'antic camí de Torregassa. Creuem aquest nucli i la carretera i anem a buscar el camí del Rigol, que ens portarà de nou a Llorenç del Penedès, enmig, ara ja, d'una calor xafogosa...


Powered by Wikiloc
salut
pep

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada