Pàgines

4 de jul. 2018

ENTRE LA GARROTXA I EL RIPOLLÈS EN BICI

mas de l'Om, vall del Bac
Agafem dos dies per conèixer una nova zona a sobre la bicicleta. Aquest cop ens endinssem per la vall del Bac des de St Pau de Segúries, on deixem el vehicle. Fa força calor però la fresca dels boscos espessos de la vall s'agraeix. Recorrem tota la pista asfaltada que ens durà fins a la carretera d'Oix. Primer, però, passarem pel mas Mariner, on diuen que s'hi va instalar un mariner que fart de veure el mar hi va plantar aquesta impressionant masia (ens va sobtar que des d'aquest punt es divisava perfectament el mar, però la llegenda és la llegenda).
La primera part de la vall és més agresta i frondosa, i gairebé no en divisem el fons. Mica en mica, però, la vall es va obrint deixant pas als prats de pasturatge. Passem per sota les quatre cases i l'ermita de St Miquel de la Torre i deixem enrere l'Hostal, que oferia allotjament als viatgers. Comencen a aparèixer les primeres vaques i després del collet de Colldecarrera ens espera baixada fins a trobar la carretera d'Oix a Castellfollit.
monestir de St Joan les Fonts
La llum de la tarda és molt bonica i aprofitem per fer una passejada pel carrer major de Castellfollit de la Roca i ens aturem a berenar al mirador del penyassegat. Ens trobem un grupet de ciclistes vascos que estan encantats amb Catalunya, la fem petar una estona.

Continuem en direcció a St Joan les Fonts i ens endinsem pels seus carrers fins al monestir que li dona nom. Quedem impressionats per l'indret, s'hi respira bon ambient i estan de festa major, llàstima que tenim reserva a Olot. Abans de sortir del poble passem pel castell medieval més ben conservat de Catalunya, petit però eixerit. Arribem a Olot sobre les 20h, anem de pet a la dutxa i a buscar un lloc on sopar una mica tranquils, tot i que és revetlla de St Joan i no serà massa possible.

Castellfollit de la Roca
Gaig a Olot
L'endemà al matí, diumenge, aprofitem la tranquilitat dels carrers del nucli antic d'Olot per fer-hi una volta. Un gaig ens dona el bon dia enfilat en una columna de la plaça de Clarà mentre anem a buscar la carretera que mena a Riudaura. Tot continua tranquil i assolellat. Arribem a Riudaura en poc més d'una hora i fem una volta per la plaça major i l'església, que encara conserva la torre del Colom, que pertanyia a l'antiga església romànica. Demanem consell als veïns del poble per anar a buscar la carretera que puja al coll de Coubet. Tothom coincideix en què podem pujar pel mas de Roquer i continuar el camí fins a un revolt de la carretera. 

castell de St Joan les Fonts


Ripoll
Pugem al coll de Coubet amb una bona temperatura i amb unes vistes privilegiades de les muntanyes de l'alta Garrotxa, i xino-xano ens arribem a la collada de Canes, d'on hi ha unes vistes de la vall i les serres de Puig d'Estela a la dreta i de Milany a l'esquerra brutals! Quin canvi d'orientació... Disfrutem de la baixada cap a Vallfogona de Ripollès assaborint tots els colors que ens ofereixen els prats, els boscos i les muntanyes. Fem una aturada per visitar l'ermita de St Julià, el comurridor (lloc on s'invocaven les bruixes per a assumptes bàsicament climàtics) i el castell del poble. Tot plegat ens eixampla l'ànim i ens fa arribar a Ripoll en un tres i no res per poder visitar el monestir de Sta Maria de Ripoll. 
tomba de Grifré el Pilós
Per poder admirar l'entrada romànica d'aquest monestir, la millor de la seva época al nostre país, s'ha de pagar entrada, però realment val la pena aturar-se una estona en el temps i retrocedir gairebé 1000 anys pel gaudi i el plaer que suposa. La sorpresa, però, almenys per part meva, la trobem quan entrem a l'església i al claustre del monestir. És molt especial i diferent als altres edificis que havíem visitat d'aquesta época. La foscor invaeix l'espai, que il.luminat amb molta cura i gràcia, resalta gairebé tots els detalls de capitells, parets i columnes que adornen la sala principal. Arribem a la zona de l'altar i trobem les tombes de Ramón Berenguer IV i Guifré el Pelós. Després d'uns instants de silenci ens confessem que ens hem emocionat al estar davant d'aquests personatges, que van fer i desfer per forjar el país que tenim avui. Moltes gràcies companys, no podem deixar perdre aquest llegat!

Olot
Emocionats per la visita breu però intensa a Sta Maria de Ripoll, anem a buscar un lloc per dinar. Després continuarem cap a St Joan de les Abadesses pel magnífic carril-bici de la Ruta del Ferro, que uneix Ripoll amb Ogassa. Fem parada a St Joan de les Abadesses, entrant al nucli antic pel pont de 3 ulls d'estil gòtic, amb una alçada bestial. Passeig tranquil pels carrers del nucli antic i pel monestir de St Joan, on parem a fer una cervesa. Reprenem la marxa pel carril-bici fins que ens adonem que anem en direcció contrària (actualment estan arreglant el carril que ha de portar fins a St Pau de Segúries). Girem cua i seguim els últims km per la carretera que mena a St Pau de Segúries després d'un cap de setmana més que aprofitat i amb l'ànima molt més tranquila que al començament. 


Puigsacalm i vall d'en Bas
pont vell de St Joan de les Abadesses


Vallfogona de Ripollès

Ruta del Ferro
Riudaura


Powered by Wikiloc


Salut
pep

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada