Pàgines

16 de gen. 2011

LA BALL


pastures a Grist, al fons el pico de Eriste // Les tuques de Cambra

Dissabte 1 de gener de 2011. És el primer dia de l'any i tinc ganes de fer alguna excursió especial. Ja feia temps que tenia ganes de tornar a pujar a la Ball, un racó de món molt especial i totalment solitari, a l'ombra dels pics de Posets i Bagüeñola (Eriste), que fa confluència amb l'Aigueta de Grist, a l'entrada de la vall de Benasque.
Sortim de la part alta del poble d'Eriste on trobarem indicadors de PR en direcció al pont de Tramarrius i el refugi Àngel Orús. Seguim aquest PR fins que trobem, just al costat d'una valla de fusta un senderó marcat amb ratlles verdes que s'enfila bosc amunt fins a trobar el PR que ve de Guayente. En aquest primer tram pugem força desnivell fins a trobar el PR, que cap a la dreta ens durà ja a l'entrada de la Ball (vall en patués) passant pel Tossalet del Tiro (1550 m).
Ara ja entrem a la vall ombrívola i mig nevada resseguint el barranc de l'Aigüeta de la Ball fins arribar al pont de l'Aigueta, on trobo ja un pam i mig de neu. La traça que hi ha d'algú solitari ens fa el camí més còmode. A una mitja hora del pont trobem la primera cabaña de la Ball, amb unes condicions un tant precàries. La qüantitat de neu ja comença a incomodar i la seva duresa i el fet de no portar crampons encara dificulten més el pas, fins al punt de no poder continuar per risc de precipitació al barranc, quan aquest s'estreny abans d'entrar a la pleta de la Ball, on haurem en una nova ocasió.

la vall de l'Aigueta de Grist amb el pic d'Escorvets al fons (2900 m) // Pont de la Ball

Les vistes són enormes cap a l'O, amb les puntes nevades dels pics de Bagüeñola o Eriste (3053 m), i cap al S tenim la serra de les Tucas de Cambra (2600 m).
Deicideixo tornar enrera i continuar pel PR en direcció a Guayente, on un pèl més avall trobem un senderó nou que ens retorna al poble de Grist (Eriste), entrant pels antics rentadors que es feien servir antigament per rentar la roba.


Cabaña de la Ball, al fons els pics de Bagüeñola (3050 m) // Rentadors de Liguelo a Eriste


Salut
pep

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada