Pàgines

18 de maig 2016

COLÒNIES TÈXTILS DEL LLOBREGAT

El Lluís i la Cristina de l'AEM ens han preparat una ruta per les colònies tèxtils que es van instal.lar al voltant del riu cap a finals del s.XIX. La ruta es va proposar en un Vèrtex del 2015. Anem amb vehicle fins a la colònia cal Rosal. Després de fer un petit mos preparem les bicicletes per tirar Llobregat avall. El dia es mostra molt tapat i hem de fer servir la jaqueta. Comencem a pedalar pel marge esquerra del riu en direcció a l'ermita de St Vicenç d'Obiols, una mostra de romànic esplèndid i molt ben conservat, abans però hem passat pel pont nou d'Orniu, d'estil gòtic.
pont d'Orniu
Continuem sempre per corriol molt ben marcat però sense senyalització. Tirem de GPS i perquè la Cristina i el Lluís han vingut a investigar el terreny abans. El paisatge és cada cop més salvatge i ens va portant pels diferents meandres que fa el riu. Quedem impressionats per la bellesa d'alguns indrets. Les colònies tèxtils aprofitaven les corrents del riu i l'aigua per fer anar els molins i bastir els teixits que necessitaven perfilar. Aquesters colònies eren gestionades per un patró que donava feina, casa i aliments als treballadors. A canvi es quedava amb una part dels sous de manera indirecte, és a dir amb el menjar.
Arribem a l'Ametlla de Casserres, fem una visita a la Mare de Déu del Roser. Passem per diferents passarel.les construiïdes pels mateixos treballadors. L'aigua baixa clara i ràpida i el cel continua amb els ulls clucs. Tot i així comença a fer una mica de xafogor. Arribem a Gironella. Els km es succeeixen molt a poc a poc, cal gaudir-ho bé tot plegat. A Gironella creuem el riu i fem la foto de grup. La zona del riu està molt ben adequada per a tot tipus d'activitats. Ens deixa molt parats el tema d'infraestructures que hi ha invertides. 
St Vicenç d'Obiols
En Xavi contemplant un mar de roca










Som ara al marge dret del riu. Anem passant pel costat de cal Bassacs, diferents rescloses, com la de Viladomiu i el Guiaró. Passem per Puig-Reig i arribem al què s'anomena "la catedral" de les colònies, St Josep i les Torres noves i velles de la vila. En aquest indret es pot apreciar la societat benestant de l'época, que amb les "torres" marcaven la diferència entre els patrons i els treballadors. Hi ha "torres" que realment semblen autèntics castells...
Continuem riu avall, ara pel marge esquerra, passant per Viladomiu on tornem a canviar de marge. El paisatge es va tornant més feréstec i la pluja comença a fer acte de presència, tot i que no arriba mai a ser molesta per pedalar. Després d'uns quants km de corriols i pontets per creuar el riu arribem a l'Ametlla de Merola on acaba aquest recorregut. Truquem al taxi perquè ens torni al punt d'inici després d'un dinar ben merescut. Hem tingut sort perquè la pluja accentua la seva intensitat... Ha anat de poc...
Moltíssimes gràcies Cristina i Lluís per aquesta petita meravella de la nostra geografia que tan sovint se'ns escapa. Esperant la propera pedalada amb ganes i millor temps...!











Powered by Wikiloc

salut
pep

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada