Pàgines

3 de gen. 2024

BERIAIN (1.493 m)

Cim emblemàtic situat entre les valls d'Arakil i Ergoiena, porta d'entrada a Euskadi per la part navarresa d'Altsasu. Arribem a Unanu, un poblet ben bonic als peus de la gran muntanya. Agafem la pista de san Donato (Lezizako Bidea) marcada com a GR i aparquem el vehicle al primer aparcament que trobem. La visió del cim de Ihurbain (1.416 m) és la cara més visible d'aquest massís allargat i que sembla tallat a ganivet. Comencem a caminar per un senderó que surt de l'aparcament en direcció E a Azpizarrondo. Gaudim de la visió d'uns quants cavalls que pasturen tranquils a l'ombra de la muntanya. 
cim del Ihurbain (1.416 m)
El dia ha despertat gris i amb ganes de fred, però ben aviat el sol guanya terreny a la penombra. Després d'una lloma ben pronunciada, on un dels cavalls ens deixa pas, arribem a una cruïlla de senderons on trobem una fita. Continuem fent la volta pel senderó principal que puja a Beriain. Hem arribat a l'autopista! sense peatge, però... Encarem la forta pujada fins al cim de Ihurbain, que guanyant metres a la pendent arriba als 1.400 metres. Altiu, poderós i amb una cinglera que esfereeix l'ànima, aquest primer cim s'alça com la proa d'una vaixell enmig d'un mar de muntanyes.
terra de voltors
Continuem ara per la carena afilada que ens durà a l'ermita de san Donato i al cim del Beriain (1.496 m) en uns 30 minuts. La visió que tenim és de 360º! Arribem al cim i busquem unes pedres per compartir una mica de menjar. Aprofitem l'aturada per contemplar com els voltors i un milà foraden l'aire entre brumeres i núvols decoratius. Tenim dubtes de sí continuar fins a la popa d'aquest vaixell, però una excursionista local ens ho recomana. Comencem a baixar del punt més alt en direcció E per un senderó que no té pèrdua. Trobem indicadors de senderons que pugen de Uharte Arakil (el km vertical, li diuen...). Nosaltres anem resseguint el san Donatoko bidea, que més endevant haurem de resseguir per la seva part més a estribor. 
Ens apropem a una part del massís en què no trobem a ningú, la qual cosa s'agraeix. El vent ha parat i la temperatura és suau. Tot plegat ens fa gaudir d'una zona càrstica brutal. Arribem a les embistes del cim Lezizagoa (1.348 m). Aquí haurem de parar atenció a les fites per trobar el pas que ens durà al portillo de Leziza, on trobarem la pista marcada com a GR que ens durà de nou al vehicle recorrent la vessant S d'aquesta muntanya tan peculiar. 

Lezizagoa (1.348 m)




ermita de san Donato










Powered by Wikiloc


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada