Pàgines

3 de gen. 2024

BEN VINGUT 2024!!

castell de Montclar i ermita de St Miquel

Arriba el 2024, i com que cada any compta i passa més depressa (deu ser aquesta espiral estressant de la societat en la què vivim...) m'agrada començar-lo amb una bona caminada. Aquest cop retorno a un lloc màgic, per mi i per molta gent, però sortint d'un lloc diferent. Em refereixo a la muntanya de Montclar.

Deixem el vehicle a Montbrió de la Marca i sortim del poble pel PR-C-21 en direcció al coll de Puig de Gaigs. El dia comença rúfol i fem el primer tram fins a la font del Codonyer amb la jaqueta posada. De sobte, el sol decideix sobrepassar la barrera de núvols i ens dóna el BON DIA... La font està envoltada per uns roures gegants que segur donen una ombra terrible al bo de l'estiu. Anem resseguint el camí que mena a Vallespinosa fins arribar al coll de Puig de Gaigs, on trobem un indicador de fusta a Sant Miquel. Seguirem el PR fins al bosc de Maiet i al seu coll homònim. 

font del Codonyer

Continuem el PR enfilant la pista amunt, que ben aviat esdevindrà un senderó esgarriat fins a una cruïlla de senderons. Girem a la dreta, deixant a l'esquerra la baixada que ens portaria a Biure de Gaià. Ja som a la carena cimera de Montclar. A la llunyania podem albirar el castell de Queralt, residència del senyor d'aquestes valls del NE de la Conca de Barberà. A l'horitzó treuen el cap les serres de Montagut i Montmell mentre arribem a les restes pedregoses del castell i a l'ermita que s'hi erigí posteriorment per adorar a san Miquel. Obrim motxilles i treiem fatu pel primer dinar de l'any a base de pa amb fuet i formatge. La Tosca va amagant algun trocet de pa, potser perquè intueix que no serà la primera vegada que pujarà a aquest meravellós indret.

carenejant a Vallespinosa, al fons el Comaverd

Després de gaudir d'una meteo massa benevolent per l'época de l'any al banc de pedra que hi ha a l'ermita encarat a SO, mirem bé el recorregut per baixar en direcció a Vallespinosa. Ens decidim per recorre la carena de la muntanya de Montclar. Pugem primer al cim, de 948 m, i continuem pel senderó ben marcat. Deixarem el PR que baixa cap a Pontils i anem seguint fites de còdols per forta pendent. Haurem de vigilar les patinades perquè el "pati" a m'a esquerra és ben palès. Després d'uns 15 minuts de baixada la pendent suavitza i s'endinsa en una barrancada, el bosc del Tarrida, on resseguim una antiga pista forestal fins arribar a l'alçada de la font de l'Heura (actualment seca). D'aquí a Vallespinosa per la carretera, on arribem en 15 minuts. Si necessitem aigua podem arribar-nos al poble, on també trobarem un bar obert només els caps de setmana i a l'estiu. Nosaltres agafem el GR 7 que ve de Pontils i que ens durà al coll de Valls per un senderó preciós, envoltat de bosc d'alzina i conreus de cereals. El dia continua amb una llum radiant, tot i que les cames ja comencen a notar el desnivell i la distància.

coll de Valls

Al coll deixarem el GR 7 que continua cap a Cabra del Camp i seguirem a la dreta el GR 175, altrament conegut com la ruta del Cister. Comença aquí la pujada més dura del dia, per una pista plena de còdols solts que ens faran la guitza durant uns minuts. Arribem a la serra del Comaverd, on l'aire comença a bufar. Podem gaudir de les vistes impressionants de les seves barrancades i de la part més septentrional de la Conca de Barberà. Seguim sempre la pista principal fins que vorejant el cim del Comaverd (902 m) fem cap al coll de Maldà (pal indicador). Des d'aquí ja es pot albirar Montbrió de la Marca i la baixada que ens tocarà afrontar. Devallarem pel GR en pista còmode fins arribar a la font Voltada, just a sota el poble, envoltada per una antiga balma de pedra calcària. Seguirem la pista i el GR mentre el sol es va ponent per les muntanyes de Prades. Entrarem al poble pel camí empedrat que puja cap als carrers de caire medieval del poble, i on hem deixat el vehicle. Una volteta excel.lent pels voltants de "casa" que sempre sorprenen a l'ànima i van rebé per començar amb bones vibracions un nou any de calendari.


camí empedrat a Montbrió

Powered by Wikiloc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada