Pàgines

14 de jul. 2015

ARESTA ROYO - PAVOTS

Aresta Royo, al fons els
pics Pavot i 'Espasas
Quedem dissabte amb l'Edu amb ganes de fer algun cim del Pirineu Central. La proposta era intentar l'aresta Espadas-Posets. Així doncs arribem a sota el refugi de viadós, on deixem el cotxe i ens preparem amb tot el material de vivac per començar a remuntar el fantàstic senderó que puja als ibons de Millars pel GR-11.2. Després de gaudir d'una mica de menjar a l'ibón decidim pujar el coll d'Eriste, que té una bona pala, per no haver-ho de fer l'endemà. Arribem al coll sobre les 21h, encara amb una llum vesprenca amb esquerdes lluminoses espectaculars. Baixem al ibón de Llardaneta per poder vivaquejar més còmodament ja que al coll fa força vent.
vivac al llac de Llardaneta
Al arribar al ibón ens trobem vàries tendes que han tingut el mateix pensament que nosaltres, però ens han deixat un vivac estupendo. Després d'una mica de sopar calent i amb les estrelles començant a brillar en la foscor ens adormim sota l'hotel de les 1000 estrelles. Durant la nit ens anem despertant gaudint d'una foscor brillant com feia temps que no vèiem.
L'endemà aprofitem per pujar de dret al paso Pavots, que ens queda just damunt nostre i que ens restarà una bona estona al principi de l'aresta que comença al coll d'Eriste (segons la guia de Miquel Capdevila, tot i que la majoria de la gent la comença al paso Pavots). El principi d'aquesta aresta consta d'uns quants pitons que conformen l'aresta Royo, a la qual hi trobem 4 cims de més de tres mil metres. En poc més d'una hora i mitja ens plantem ja a l'alçada del pas on deixem les motxilles i ascendim sense cap problema el primer cim, el Tucón Royo (3.097 m).
vall de Llardaneta,
remuntant cap al coll d'Eriste
Tornem al coll i recuperem les motxilles per encarar el segon pitó del dia i en plena aresta anar enllaçant fins al pic Pavots (3.223 m). D'aquí dessistim de continuar cap al pic de Llardaneta o Espasas i baixem en direcció al coll del forau de la Neu, on aprofitem per ascendir aquest cim secundari de 3.078 m. Amb ganes d'aprofitar més el matí decidim tornar a remuntar el paso Pavots per fer l'aresta en sentit invers, així doncs tornem a trepitjar per segona vegada el cim del Tucón Royo, des d'on anem progressant per l'aresta en baixada fins a realitzar els altres 3 pitons més de l'aresta Royo, assolint així 6 cims de més de 3000 m. 
arribant als ibons de Millars, al fons
els pic d'Eriste
La calor fa la seva presència però el vent ha bufat fort a tota la zona de l'aresta i ens ha fet desistir d'acabar-la tota fins al coll d'Eriste. Així que hem trobat unes fites que ens han portat uns metres per sota el coll, estalviant-nos una bona circular. De nou al coll, mengem una mica i comencem a tirar avall amb ganes d'arribar a les bordes de Viadós, sabent la baixada que ens espera. La calor a la part baixa de la vall es torna força insoportable.
La veritat és que això de la realització d'arestes és una molt particular de cadascú, i els punts de vista poden ser molt diversos. És molt important que anem preparats tan físicament com mentalment ja que els precipicis que s'obren a banda i banda dels diferents cims del Pirineu són molt grans i àmplis, donant una sensació que a més d'un ens ha fet enrera.

granges de Viadós, al fons els pics
d'Espases i Posets
Baixant del pic Pavots,
al fons les Maladetes




Aresta Espasas-Posets des del pic del Forau de la Neu (3078m)


Al cim del Diente Royo (3010m)
al fons l'aresta realitzada



Salut
pep

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada