Pàgines

22 de març 2022

JAFRE - MASSÍS DEL GARRAF

Una nova excursió pel massís del parc natural del Garraf ens porta de nou d'Olivella, aquest cop a peu, fins al poble abandonat de Jafre. Sortim del cementiri d'Olivella i agafem un senderó molt bonic que ens durà fins al mas de Mesquita, recorrent la carena del mateix nom. El nom d'aquest mas, com segurament ens imaginem, no té res a veure amb el món musulmà, sinó amb les restes que es treien dels dipòsits de les comunes per adobar els camps. El mas està totalment enrunat, però encara es poden veure alguns contraforts i l'estructura de la planta en forma de L, el què fa pensar en una importàmcia relativa per a l'entorn.
vistes al Montmell, amb el mas
de Mesquita al fons 
Deixem el mas i devallem pel senderó fins al fondo on trobem un camí que el ressegueix. Girem a la dreta i uns metres més endevant busquem un senderó sense indicació que arranca amunt a l'esquerra, en direcció als masos de Bargalló i Aliona, i on trobem una barraca de pedra seca ben peculiar i en molt bon estat. Aquests masos els trobem datats ja al s.XIV i XVI respectivament, propietats de famílies benestants amb terres al massís del Garraf.. Els voregem per sota i anem a buscar una pista forestal que ens remontarà fins al coll de Llebreta i els Quatre camins. S'ha posat a plovisquejar i aprofitem per fer un mos.
mas Bargalló
Continuem en baixada per pista en direcció a la Fassina i Jafre passant pel maset de Dalt situat en un entorn ben bucòlic i que ens convida a passar una nit al ras... Trobem indicador. Agafem el GR-92.4 en direcció Jafre, on arribem en 30 minuts. Documentat ja des de 1139 l'activitat bàsica del llogarret es basava en l'extracció de llenya i en les pastures. Més endevant també es va dedicar a la vinya, però amb la  Fil.loxera es van acabar d'abandonar les 2 cases del nucli i els masos veïns. La senyoria de Jafre va donar al llarg dels s.XIII i XIV jutges i batlles reials de Vilafranca del Penedès, fet que els donà el tractament de "barons". Es diu que el 1714 el baró de Jafre va acollir Rafael Casanova que havia resultat ferit pels filipistes. Més endevant també seria acollit al palau que els barons tenien a St Boi de Llobregat.
església de Sta Maria
de Jafre

Continuem per la pista que mena al mas Vendrell, deixant la pista principal que ens portaria a la Plana Novella. Vorejem el puig Vendrell i devallem fins al fons de la riera de Jafre. Continuem cap a l'esquerra per un terra de còdols, en direcció a l'avenc del Camí. Aquí hem d'anar en compte a no perdre traces perdudes d'un senderó que ens remontarà pel costat de la línia d'alta tensió fins a una pista forestal. Un cop a la pista girarem a la dreta i resseguirem el senderó fins al turó dels Cirerers, on enganxarem amb el GR-5. 
Girarem a l'esquerra fins als Quatre Camins, i refarem les passes fins al mas d'Aliona. Creuarem pel mig del mas Bargalló i Aliona i seguirem en descens per la pista que ve d'Olivella. Més endevant arribem al mas de Can Camps, que durant el s.XIII era conegut com el mas de Pere Ferrer. És força interessant que el nom del mas el va agafar de la família de masovers que hi va habitar des del 1740 fins al 1911...!!!
El voregem per l'entrada N i resseguim un senderó fins a una pista, que a mà esquerra, ens durà de nou al cementiri d'Olivella, fent una petita repassada a llocs amb història dels massissos que ens envolten.

mas de can Camps

mas d'Aliona






Powered by Wikiloc
salut pep

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada