Pàgines

6 de febr. 2018

SANT JOAN DE LA MUNTANYA

Una tarda qualsevol de tardor. Temperatura suau i uns colors de postal. No ens podem quedar a casa! Pugem al Pla de Manlleu i agafem la pista encimentada cap al coll de la Creu Sapera. Com sempre, ens hem deixat embaucar per les corbes de nivell i les runes d'ermites, castells o masos en desús, però que encara tenen molt a explicar de la història del terreny on es troben. Del coll agafem, encara en cotxe, la pista que mena al turó de Sant Joan. Aparquem al costat d'una granja. 
Just sortir del cotxe ja es pot veure l'ermita, altiva, encimbellada dalt un turó amb molta vegetació. Reculem una mica per la pista fins a trobar un senderó, sense indicacions, que puja cap al N. Encara es veuen restes de poda, es nota que no fa massa que s'ha netejat aquest tram. El senderó ens portarà de dret a l'ermita de St Joan de la Muntanya, al costat de Pontons. Aquesta fou edificada com a capella del nou castell de Pontons cap a l'any 1075. El 1138 va ser donada a l'orde de l'Hospital, i a partir del 1270 passa a ser gestionada pel monestir de Santes Creus. Durant les obres de restauració es va descobrir un reliquiari de fusta, el qual contenia un pergamí en el què es datava l'any de consagració de la capella.
Ermita de St Salvador
De fora es ben senzilla, amb una entrada molt ferma amb contraforts. També es poden veure les voltes llombardes a l'absis, que té una alçada que recorda a una torre de guaita. Si pugem al turó de St Joan trobarem, encara, les restes de pedra d'una antiga torre, segurament depenent del castell de Pontons. Les vistes són generoses cap al Penedès i la serra del Montagut, així com cap a la plana d'Ancosa. Ens va xocar molt una arcada literalment encastada a la roca, a l'altre costat de la riera de Pontons i que, segurament, formava part de l'ermita de St Salvador, sota el puig de les Torres, de camí al castell vell de Pontons, una masia fortificada que es troba en un indret ben feréstec i estratègic, segurament per controlar el pas entre l'Alt Camp i l'Anoia.
  
vistes del turó de St Joan cap al
Penedès, amb l'ermita a sota
Antiga torre de vigilància


vistes cap al Montagut i la Llacuna

Antic castell de Potons



Powered by Wikiloc

salut
pep

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada